WISE blokira personalne račune - ZAŠTO?

WISE blokira personalne račune - ZAŠTO?

Ukoliko ste ovih dana pratili dešavanja, mogli ste da shvatite da se nešto ozbiljno dešava sa Wise nalozima.

Ako niste pratili, a koristite Wise, dobro pročitajte članak da znate da li vas očekuju problemi ili možete mirno da nastavite sa korišćenjem.

Priča počinje idilično. Počeli ste sa freelancingom, klijenti plaćaju za vaše usluge, razmatrali ste kako da najbrže i lakše dođete do zarađenog novca, i tu ste čuli za Wise. Otvorili ste nalog, personalni naravno, freelancer ste, nemate još uvek registrovan biznis pa ni mogućnost da uopšte razmišljate o biznis nalogu. Kada je trebalo da naručite karticu, uvideli ste da to nije moguće, i da BIH nije podržana. Kao da je to sad neki problem... Ako nešto znamo, onda znamo kako da prevarimo sistem. Tu na snagu stupa čuvena tetka iz Nemačke (drug iz Zagreba, rođak iz Ljubljane, ili neka treća osoba sa adresom u EU). Naručili ste, stigla im je vaša kartica, oni su je prosledili vama, i vi ste započeli sa trošenjem svog novca. Zašto da plaćate porez kad poreska nema uvid u Wise? Nema potrebe. Ma savršeno.

I onda vas je jedno jutro dočekala blokada računa i svih sredstva koja ste na njemu imali.

Globalni problem

Jedan od ozbiljnih svetskih problema je pranje novca. Drugi  je finansiranje terorizma. Da li je BIH zbog ovoga meta češćih i jačih provera? Verovatno.

Screenshot 2023-10-11 at 11.20.53.png

 

Ovu tabelu možete originalno pronaći na sajtu Vlade FBIH, odnosno na sledećem linku i to je zvanični dokument u kom možete pročitati sve detalje.

Pored ovoga, što je legitiman razlog za dublje provere svih naloga iz BIH a ne samo Wise-a, da se ne zavaravamo, verovatno ste prekršili niz pravila pre nego što vam je Wise blokirao novac.

Wise ne posluje u BIH

Prvo, iz gore navedenih razloga Wise ne podržava BIH i trebalo je odmah da vam bude jasno da neće biti baš tako jednostavno kako izgleda na prvi pogled i da je pametnije da pronađete nekog provajdera koji radi i u BIH.

Personalni račun i više izvora

Drugo, primate na Wise uplate iz više od par izvora. Personalni račun na Wise-u znači da možete da dobijate zaradu na njega, i za to vam je potrebno da imate ugovor kojim ćete to i dokazati. Možda ne u početku, ali u nekom momentu će doći i do vas sigurno sa ovim zahtevom. Ako imate ugovor sa poslodavcem, nećete imati problema, ovo je dozvoljeno. Takođe je dozvoljeno da vam nekad neko od rodbine pošalje novac, ili prijatelja, ali ako imate "prijatelja" koji vam redovno i svaki mesec šalje novac, Wise će to prepoznati, posebno ako imate više takvih "prijatelja".

Dakle, ukoliko Wise vidi da na personalni račun redovno dobijate novac iz više izvora,  verovatno ćete biti blokirani u nekom momentu jer novcu koji dobijete sa nečijeg ličnog naloga nije dokazivo poreklo budući da fizičko lice ne može da vam izda fakturu kojom ćete da opravdate novac.  Tu dolazimo do trećeg slučaja.

Personalni račun i prilivi sa biznis naloga

Treći slučaj je priliv novca sa personalnih i biznis naloga što vas čini idealnim kandidatom za blokiranje računa.  Wise jasno napominje da se personalni nalog ne može koristiti u poslovne svrhe osim primanja zvanične zarade, tako da je gotovo sigurno da će vam u nekom momentu blokirati račun i tražiti da se prebacite na biznis nalog u roku od par dana, a kada to ne uradite, sav novac koji imate na računu vratiće tamo odakle je pristigao. Problem je u tome što biznis nalog ne možete otvoriti bez firme. Firmu i ako otvorite ovde ne možete povezati na Wise jer Wise ne podržava BIH i tu se vraćamo na početak gde smo mislili da odlično varamo sistem slanjem kartice na tuđu EU adresu. Ćorsokak. Ako niste uspeli pre toga da skinete novac, on će verovatno biti vraćen tamo odakle je došao. 

Nije dozvoljeno

Još jedna stvar od koje se Wise ograđuje je porez, i jasno naglašavaju da nije dozvoljeno da koristite naloge ukoliko oni na bilo koji način olakšavaju utaju poreza na lokalnom nivou. 

Na linku možete pogledati njihov Acceptable use policy  gde možete nađi sve informacije o tome za šta možete a za šta ne možete da koristite Wise. Na primer: bilo kakav biznis sa Kubom, usluge seksualne prirode (webcam adult servisi, prostitucija, gentleman klubovi, striptiz i slično), duvanski prozivodi, steroidi, psihoaktivne supstance, neovlašćena prodaja dizajnerskih i/ili brend proizvoda, prodaja nelegalno uvezene ili izvezene robe, kockanje, kriptovalute, penzioni fondovi, itd.

Šta se ovde desilo? 

U suštini, ništa uzbudljivo, ništa novo i ništa odjednom kako možda deluje, već se Wise jasno ogradio i uredno sprovodi sve potrebne provere zloupotreba. Ukoliko ste zloupotrebili račun i niste ga koristili u skladu sa pravilima, samo je pitanje vremena kada ćete doći na red za proveru i suočiti se sa posledicama.

Savetujemo vam da angazujete  proverene poreske i finansijske savetnike koji vam mogu na osnovu vašeg konkretnog slučaja i vašeg poslovanja dati savet kako da najpovoljnije radite legalno i mirno spavate. 

Da li ste imali problema sa ovim ili nekim drugim provajderom? Pišite nam. 

 

 

Author image

Milica Kaurin

Autor

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram