Vodič za prepoznavanje lažnih klijenata

Vodič za prepoznavanje lažnih klijenata

U dinamičnom svijetu frilensa na raznim platformama, gdje prilika ima napretek, od suštinske je važnosti kretati se s oprezom i budnim okom pratiti potencijalne prevare. Prepoznavanje lažnih ponuda za posao je ključna vještina koju svaki frilenser treba da usavrši kako bi osigurao siguran i uspješan karijerni put. Evo sveobuhvatnog vodiča o tome kako prepoznati i izbjegavati lažne poslovne ponude na platformama.

Uzmimo za primer Upwork.

Upwork važi za jednu od najbolje osiguranih platformi, ali kroz njega dnevno prođe preko 10.000 novih ponuda dnevno (i to je statistički podatak iz 2021. što znači da je danas cifra daleko veća, s obzirom na konstantan rast freelance tržišta). Nemoguće je ukloniti lažne ponude čim se pojave zbog ogromnog broja novih, tako da ćete se povremeno sigurno sretati sa njima. Jako je važno da znate gde treba da gledate i šta da proverite pre nego što upadnete u zamku.

Ne brinite, Upwork ima ugrađenu zaštitu za freelancere, kao što je zaštita plaćanja po satu i escrow s fiksnom cijenom. Ako svu komunikaciju i plaćanja održavate na platformi i slijedite Uslove korištenja, uvijek ćete biti plaćeni za posao koji obavljate. Prevaranti to znaju i pokušavaju da budu kreativni, tražeći lične podatke, komunikaciju izvan platforme i plaćanje lažnih recenzija. Učenje o najčešćim vrstama prevara može vam pomoći da brzo uočite lažni oglas za posao (i prijavite ga) ako naiđete na njega.

OPIS POSLA

Prvo na šta treba da obratite pažnju je opis. Ukoliko je opis kratak i nejasan, velika je verovatnoća da se iza njega krije lažnjak. Zašto? Iskusni klijenti na Upwork-u troše vrijeme na opise svojih poslova jer im to pomaže da pronađu najrelevantnije talente sa tačnim vještinama koje su im potrebne. Oni su se unaprijed potrudili da imaju kvalitetnije kandidate i prijedloge za posao. Vidjeti detaljan i dobro napisan opis posla je jedan od znakova pouzdanog i iskusnog klijenta.
Kada kliknete na opis posla, možete vidjeti "Aktivnost na ovom poslu" koja pokazuje koliko je drugih freelancera poslalo prijedlog i koliko ih je dobilo poziv za intervju. Ovo može biti od pomoći, posebno za stvarne pozicije, kako biste saznali više o konkurenciji. Čak i da nije riječ o prevari, možda biste željeli preskočiti rad na prijedlogu ako mnogo freelancera već ima intervjue.

Screenshot 2023-12-26 at 14.28.33.png

KLIJENTOV PROFIL

Pažljivo pregledajte profil klijenta. Pravi klijenti obično imaju kompletne profile sa verifikovanim metodama plaćanja, svoje ocjene i koliko je novca do sad potrošio na platformi. Ako je profil nepotpun, nema sve ove informacije  ili sadrži sumnjive, budite oprezni. 


Dok potpuno novi klijenti neće imati recenzije ili ocjene, oni i dalje mogu verifikovati svoj način plaćanja. Upamtite: Ako prihvatite ponudu od klijenta koji nije verifikovano plaćanje, ugovor neće biti pokriven Upwork zaštitom plaćanja. Osim verifikacije plaćanja, novi klijent će vjerovatno imati web stranicu ili dodatne provjerljive informacije o svom poslovanju koje vam može dati kako biste izgradili povjerenje i kako bi dokazali svoj legitimitet.

Screenshot 2023-12-26 at 13.47.10.png

Ako pogledate sliku iznad, primjetićete da klijent nema verifikovano plaćanje, do sad nije potošio ništa na platformi i za posao ima manje od 5 prijava. Može da bude da je nov na platformi ali pre će biti da je ponuda pokušaj prevare.

Još dve stvari koje možete jasno uočiti na slici ispod su datum, odnosno koliko duge se klijent nalazi na platformi i % zapošljavanja u odnosu na broj objavljenih poslova.

Screenshot 2023-12-26 at 14.03.25.png

U ovom slučaju, klijent je za godinu + dana objavio 13 poslova a nikada nije zaključio ugovor ni sa jednim freelancerom, što nam nedvosmisleno govori da ovo zaobiđemo.

NEREALNO DOBRA PONUDA

Ako je ponuda previše dobra da bi bila istinita, onda je to verovatno i slučaj. Proverite koji je prosek satnice za vještinu koju nudite. Znak da je ponuda prevara je i sumnjivo visok budžet za projekat. Ako je satnica ili budžet projekta daleko iznad prosjeka, ovo je znak za uzbunu. Klijenti na Upwork-u će platiti više za visoko iskusne talente. U stvari, 60% talenata koji su napustili svoje zaposlenje s punim radnim vremenom da bi postali nezavisni profesionalci rekli su da zarađuju više honorarno, a 78% posto njih je reklo da su počeli da zarađuju ​​više za manje od godinu dana. Iako možete zaraditi više honorarno, budžet za bilo koji projekat bi trebao biti razuman, posebno ako se čini da posao ne zahtijeva puno rada ili vještine.

IMG_2848 (1).jpg

ISTORIJA POSLOVA I RECENZIJE

Obratite pažnju na nedavnu istoriju klijenta. Ako je klijent bio aktivan na Upwork-u, moći ćete vidjeti recenzije drugih freelancera. Ovo vam može dati vrijedne informacije o tome da li je ovo stvarni klijent i tip klijenta s kojim želite raditi.

Pročitajte ove recenzije da vidite iskustvo drugih freelancera u radu sa ovim klijentom. Pazite na znakove da je klijent težak, da li traži besplatan rad ili dodaje taskove na već dogovoreni opseg posla. Ono što je važno naglasiti je i da freelanceri često neiskreno daju recenzije iz straha da ne dobiju negativnu recenziju za uzvrat, tako da treba istražiti sve recenzije i posebno obratiti pažnju na svaku koja nije 5.0 i pročitati detalje.

Ako klijent ima recenzije, procijenite da li izgledaju stvarno. Učestale prevare su  i plaćanje recenzija. Ovi prevaranti će objavljivati ​​poslove, a zatim plaćati freelancere da ostavljaju pozitivne kritike. Budite u potrazi za sumnjivim aktivnostima poput mnogih malih i nisko plaćenih poslova objavljenih u istom vremenskom periodu ili naizgled jednostavnih zadataka sa visokim iznosima u dolarima. To su uglavnom lovci na lažne recenzije, koje će im kasnije pomoći prilikom prevara. Ma koliko da vam se učini bezazleno, i kao lako zarađen novac, imajte na umu da će neko zbog toga postati žrtva i nemojte davati svoj doprinos jer sutra i vi možete postupiti neoprezno i postati meta prevaranata.

LAŽNO PREDSTAVLJANJE

Prevaranti mogu pokušati uspostaviti legitimitet pretvarajući se da su ličnost od povjerenja ili poznata kompanija.

Na Upworku se nalazi veliki broj stvarnih poznatih kompanija i oni su verifikovani po svim kriterijumima i vjerovatno će imati utvrđenu istoriju poslova, osim ako se nisu upravo pridružili platformi. Ove vrste klijenata često rade sa stručnjacima za talente na Upworku kako bi poslali pozivnice za posao.

Prevaranti mogu reći da su zaposleni C-levela (CEO, CFO, CMO) neke vrlo prepoznatljive kompanije. Ovo možete brzo provjeriti na Guglu kako biste bili sigurni da imena odgovaraju titualama i kredencijalima. Nakon što pošaljete ponudu, vidjet ćete ime ili kompaniju Upwork naloga zajedno sa lokacijom (koja bi trebala odgovarati mjestu gdje kompanija posluje ili pojedinac živi). Budite veoma oprezni.

KRŠENJE PRAVILA

Šta će biti ako ne prepoznate lažnu ponudu? Sve deluje uredno, sve verifikacije su tu, recenzije deluju okej, istorija takođe. Tražiće od vas da prekršite pravila. Obično je to komunikcaija preko Telegrama, WhatsAppa, lični podaci, plaćanje mimo Upworka itd uz neke veoma kreativne izgovore.

Komunikacija van platforme

Upwork jasno propisuje da se komunikacija ne sme odvijati mimo platforme do zaključenja ugovora, a nakon toga ne postoji zabrana i možete se prebaciti na neki drugi način kada su svi elementi ugovora već izdefinisani. Primjer: Zaključen ugovor, počeli ste sa radom, i sa klijentom komunicirate na Trello Boardu, gde preuzimate taskove i klijent prati vaš rad. Kad vas pozivaju da komunikaciju izmestite pre zaključenja ugovora, znajte da je reč o prevari.

Plaćanje van platforme

Jedna od najvažnijih stvari koju treba zapamtiti je da se držite Upworka prilikom plaćanja kako biste imali zaštitu, odnosno escrow. Ako klijent zatraži da ga kontaktirate izvan Upworka kako bi vas vas platio, obično uz ponuđen veći novac, znajte da direktno kršite pravila platforme i da u tom slučaju više nemate nikakvu zaštitu. Sigurnost kod plaćanja imate samo kada radite u skladu sa Uslovima korištenja. Upit za plaćanja van platforme jedna je od najčešćih Upwork prevara. Klijenti mogu tražiti da vam plate van platforme kako bi izbjegli naknade za usluge. Oni pokušavaju da prevare platformu, ne nužno i vas. Ovaj način dovodi vas u opasnost od suspenzije i zabrane računa. Takođe nemate garanciju da će vam oni zaista platiti nakon što isporučite svoj rad. Oni to mogu iskoristiti kao način da dobiju besplatan posao. Kada klijenta dobro upoznate i duže sarađujete sa njim, uz izgrađeno potpuno poverenje možete preći na direktna plaćanja, pre toga ne savetujemo.

Kupovina naloga

Verovatno ćete se nekad sresti i sa ovakvom ponudom, a to je otkup vašeg naloga. Ovo je nešto što ne treba da uzimate ni u razmatranje, zato što morate biti svesni da prodajom svog naloga zapravo prodajete svoje lične informacije koje se nalaze na nalogu, među kojima je email i bankovni račun, koji će veoma brzo biti maksimalno zloupotrebljeni i možete ostati bez svega što vam se nalazi na računu, kao i svih naloga koji su vam uvezani sa istom email adresom. 
Druga slična prevara je deljenje naloga. Prilaze sa tužnim, polu-uverljivim pričama kako im je nepravedno suspendovan nalog a imaju projekte koje završavaju, i nude vam procenat od svoje zarade samo da im ustupite svoj nalog. Naravno, i ovde je cilj samo dolazak do vaših ličnih podataka koji se kasnije zloupotrebaljavaju na razne načine.

Probni neplaćeni rad

Postoji masa prevaranata koja uzme veći broj freelancera da im uradi deo projekta kao “probni rad” i onda samo sklope sve u jednu celinu i imaju gotov ceo projekat bez da ikoga plate. Neplaćeni probni rad je zabranjen po pravilima korišćenja i na takve stvari ne nasedajte ma koliko da ponuda iza toga zvuči dobro. Probni rad naplaćuje se po satnici koju ste već dofinisali i od toga ne odstupajte. Pregledanje istorije posla koji je objavljen i broja lica koja imaju intervju, o čemu smo pisali na početku , pomoći će vam da ovo lako prepoznate.

Trust&Safety tim je posvećen tome da Upwork bude sigurno tržište za freelancing, gdje možete pronaći projekte koji vas oduševljavaju, a da pritom uvijek budete plaćeni. Jedan od najboljih načina da se pomogne timu je prijavljivanje lažnih oglasa za posao čim ih vidite.
Objavu možete prijaviti klikom na oglas za posao i odabirom "Označi kao neprikladan" pod "Primijeni." Trust&Safety tim pregledava sve označene i prijavljene objave i ukloniće sve koji krše Uslove korišćenja ili imaju sumnjivu aktivnost.

Ovako uglavnom funkcionišu i druge platforme i Upwork nije izuzetak, prevaranata ima svuda, i zbog toga je važno da budete detaljni prilikom provera gde god da aplicirate za posao.

Srećan freelancing!

Author image

Milica Kaurin

Autor

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram