REVOLUCIJA REZOLUCIJA - konačno ispoštujte svoje novogodišnje odluke

REVOLUCIJA REZOLUCIJA - konačno ispoštujte svoje novogodišnje odluke

Nova godina samo što je počela. Sigurni smo da ste doneli barem jednu novogodišnju odluku a možda se i nalazite među onima koji imaju čitavu listu. Neki od nas smo već uspeli da ne ispoštujemo donete odluke a prava draž  je da ih tokom godine stvarno i ispunimo.

Ako ste mislili da imamo revolucionarnu formulu kako da se nogovodišnje odluke realizuju same od sebe, pogrešili ste, naravno, ali, malo smo istraživali i zaključili sledeće:


U ljudskoj prirodi je pristupanje početku nove sedmice, novog mjeseca, ili u ovom slučaju, nove godine, s obnovljenom snagom i planovima za budućnost. Svi to radimo – bez obzira vjerujemo li u pridržavanje rezolucija ili ne. 
Prvi korak je zapravo da premotate film na početak prethodne godine i svoje tadašnje odluke, i vidite koliko ste uspeli da ispunite.
Sada je red na postavljanje novih ciljeva tj donošenje novih odluka. Kako bi procenat uspešnosti bio što veći, prvo moramo da definišemo kako se pravilno postavljaju ciljevi jer loše postavljen cilj je unapred osuđen na propast.

Mjerljivost

Postavite mjerljive ciljeve koji vam omogućavaju da pratite svoj napredak. Umjesto da zauzmete stav „sve ili ništa“, pokušajte postaviti ciljeve koji se razvijaju i rastu zajedno s vama kao freelancerom.  
Dobijanje više klijenata nije cilj. Dobiti još deset klijenata je bolje, ali nije baš mjerljivo.
Odličan cilj bi, na primer, bio:  Dobiti pet novih klijenata koji plaćaju satnicu iznad 30 $ i projekat će trajati najmanje 4 nedelje.

Ovakav cilj ne samo da je mjerljiv, već vam može pomoći da usmjerite svoje poslovanje u smjeru koji želite u narednoj godini.

Ostvarivost

Osim postavljanja mjerljivih ciljeva, trebali biste osigurati i da su vaši ciljevi realistični. Ne pokušavamo da vas spustimo ili da vam kažemo da ne možete da sanjate veliko. Možete! Ali ako postavite ciljeve koje nikako ne možete postići, na kraju ćete biti samo razočarani i nesretni. Zbog toga većina novogodišnjih odluka propada! Ako niste realni kada postavljate svoje ciljeve, vrlo je verovatno da ih nećete ni postići. Čak i ako se stvari mjerljivo poboljšaju, vaša vlastita očekivanja će biti uzrok frustracije. Biti pošten prema sebi može biti jednako važno kao i biti pošten prema drugima.

Praćenje

Dakle, kada dobijete mjerljive, specifične i izvodljive novogodišnje odluke, spremni ste da počnete raditi na njima. U ovo doba godine ciljevi su vam svježi u glavi, ali kako godina odmiče, mogli biste ih izgubiti iz vida. Zakačite listu svojih ciljeva i rezolucija na zid ili radnu površinu i steknite naviku da radite mjesečni pregled. Često gledanje u ciljeve služi i drugoj svrsi – da iz izmenite kada i ako za to dođe vrijeme.

Prilagodljivost

Vaše novogodišnje odluke nisu uklesane u kamen, osim ako ste bili kreativni i baš to specifično odradili. Ako nas je prethodna godina nečemu naučila, onda je to da niko zapravo ne zna šta nam budućnost donosi. Trebali biste biti spremni promijeniti svoje planove u skladu sa svojom realnošću. Ovo ide u oba smjera – možda ste shvatili da ne možete doći do željenog broja klijenata, ali možda ste već tamo i tek je avgust. Zato je važno da svoje odluke pregledate barem jednom mjesečno i prilagodite ih u skladu s tim. Ovo će vas naučiti da razmišljate o svom poslovanju i držite korak sa svojom dugoročnom strategijom.

Stanje uma

Uspjeh je promjenjiv i ovisi o tome šta mislite o njemu. Ostati pozitivan i motivisan može da zvuči kao isprani savjet, ali vaše stanje uma bit će odlučujući dio toga koliko dobro radite kao freelancer.

Nastojte da učite iz svojih grešaka, da prilagodite svoje novogodišnje odluke, da nastavite dalje čak i kad naiđe teško vremene. Praćenje obećanja koja ste sebi dali na početku nove godine neće biti lako. Nekad je ok da se malo i opustite i sve dok je u granicama kad uspješno možete da nastavite sa održavanjem, sve je ok i ne trebada vas grize savjest. Svima treba malo predaha.


ODLUKE

Sad kad smo postavili pravila i smjernice koje će vam pomoći da uspješno održite svoja obećanja sebi, hajde da vidimo koje su to najčešće odluke koje freelanceri donose.

1. RADIĆU SAMO NA PROJEKTIMA U KOJIMA UŽIVAM

Jedan od najvećih razloga da krenete u freelancing je mogućnost odabira projekata na kojima možete raditi. Pa zašto biste radili na stvarima u kojima ne uživate? Kada birate samo rad na projektima koji vas ispunjavaju, ne samo da poboljšavate kvalitet svog rada, već i stvarate prostor za kreativnost i strast. Međutim, često se freelanceri nađu u situaciji da preuzimaju poslove u kojima ne uživaju. To može biti zbog raznih razloga – zbog izfgradnje portfolia, da zaradite dodatni novac ili jednostavno zato što je lako. Pokušajte da započnete  novu godinu prihvatajući projekte i poslove koji zaista imaju vrijednost za vas kao freelancera. To će vam omogućiti da se koncentrišete na rast i razvoj.

2. INVESTIRAĆU U RAZVOJ KARIJERE

Započnite novu godinu sa "rast" načinom razmišljanja. Freelanceri koji žele ostati relevantni trebaju shvatiti da je investiranje u sopstveni razvoj ključno. Bilo da je to učenje novih veština, pohađanje radionica ili praćenje najnovijih trendova u industriji, stalno usavršavanje čini razliku između prosečnog i vrhunskog.
Certifikati, kampovi za obuku i obrazovne konferencije odličan su način da to učinite!

3. AUTOMATIZOVAĆU PROCEDURE

Vreme je novac, a freelanceri to dobro znaju. Automatizacija rutinskih zadataka oslobađa vam vreme koje možete posvetiti kvalitetnijem radu ili pronalaženju novih poslovnih prilika. Pametno korišćenje alata za automatizaciju može značajno unaprediti efikasnost. Pojednostavite cijeli proces od postavljanja ažuriranih profila, razvrstavanja prijedloga, kreiranja predložaka za ugovore, itd. Ovo bi vam trebalo omogućiti da potrošite malo svog vremena na sticanje projekata i oslobodite vas da radite na važnijim stvarima.

4. RADIĆU SAMO SA KLIJENTIMA KOJI PLAĆAJU NA VRIJEME

Kvalitetan rad zaslužuje pravdu u vidu pravovremenog plaćanja. Odlučite se raditi sa klijentima koji cene vaš trud i isporučuju plaćanje u skladu sa dogovorom. To ne samo da jača vašu finansijsku sigurnost, već i gradi osnovu poverenja sa klijentima. Steknite naviku postavljanja strogih planova plaćanja unaprijed sa klijentima. Nemojte više trošiti energiju da podsećanje klijenata da vas plate na vreme. Preciziranje oko plaćanja u vašem ugovoru odličan je način da osigurate da ćete biti plaćeni na vrijeme, svaki put.

5. POVEĆAVAĆU SATNICU

Ako niste povećali svoje stope tokom prošle godine, sada je pravo vrijeme da razmislite o tome. Nesumnjivo ste naučili nove stvari i postali bolji u onome što ste već mogli. 
S tim iskustvom iza leđa, nova godina bi mogla biti savršen trenutak da svojim klijentima poručite da ćete povisiti satnicu. Vaša vrednost raste sa iskustvom i kvalitetom vašeg rada. Nemojte se plašiti tražiti više za svoje usluge. Postavljanje realnih, ali ambicioznih tarifa ne samo da pomaže vašem finansijskom rastu, već i doprinosi podizanju standarda u industriji.

6. ČEŠĆE ĆU GOVORITI “NE”

Riječ 'ne' često je slična posjedovanju supermoći. Zapamtite, ne morate reći “da” na sve! Ponekad su određeni klijenti ili projekti nered kog treba da se  riješite.
Ako će vam nešto na kraju donijeti više štete nego koristi, nemojte se bojati izaći iz toga. Fokusirajte se na projekte koji se uklapaju u vaše ciljeve i vrednosti, odbijajući one koji mogu narušiti vašu produktivnost ili zadovoljstvo poslom.

7. VODIĆU VIŠE RAČUNA O ODNOSU SA KLIJENTIMA

Redovna komunikacija, postizanje jasnih dogovora i isporuka izvan očekivanja grade poverenje. Ovo ne samo da doprinosi vašoj reputaciji, već često vodi ka preporukama i ponovnim angažmanima. Imati dugoročne klijente može vam koristiti na mnogo različitih načina. Kao prvo, imate stabilan prihod. Posjedovanje određenog iznosa za koji znate da ćete primati svakog mjeseca daje vam sigurnosnu mrežu koja je od neprocjenjive važnosti kada ste freelancer. Imanje dugoročnih klijenata također gradi povjerenje između vas i klijenta, ali i drugih potencijalnih preduzeća koja bi možda željela raditi s vama.

8. IMAĆU BOLJI BALANS IZMEĐU POSLOVNOG I PRIVATNOG

Rad od kuće često znači da granica između poslovnog i privatnog života može postati zamagljena. Postavljanje jasnih granica, odmaranje kada je potrebno i pronalaženje ravnoteže između poslovnih obaveza i ličnih potreba ključno je za održavanje dugoročnog entuzijazma i uspeha kao freelancer.
Zabluda da samozaposlen znači i „stalno dostupan“ tvrdoglavo opstaje u društvu.
Ovo može dovesti do stresa, koji je izuzetno opasan po zdravlje i osigurava da posao koji ste nekada voljeli polako postane noćna mora. Kako biste spriječili da se to dogodi, potreban vam je dobar balans između posla i privatnog života i jasna granica.

Freelancing je neprekidni put promjena, a novogodišnje odluke predstavljaju priliku da svjesno oblikujemo svoj put ka ličnom i profesionalnom uspjehu. Bez obzira na to jesmo li se odlučili za male korake ili velike transformacije, ključ je u dosljednosti i samopouzdanju. Važno je shvatiti da je proces uvođenja novih navika više od jednokratnog poduhvata – to je putovanje koje zahtijeva posvećenost, razumijevanje vlastitih potreba i volje za rastom.

Nemojmo zaboraviti da svaka odluka, bez obzira na to koliko je mala ili velika, ima snagu da oblikuje našu stvarnost. Bilo da je riječ o postizanju poslovnih ciljeva, unapređenju ličnih vještina ili poboljšanju odnosa sa samim sobom, novogodišnje odluke su alat koji nam pomaže da gradimo sretniji, ispunjeniji život i zato pokušajte da date sve od sebe da ispunite svoje makar delimično.


 

Author image

Milica Kaurin

Autor

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram