Intervju sa freelancerom - Miroslav Simović (videograf)

Intervju sa freelancerom - Miroslav Simović (videograf)

Najbolji deo naše freelancing priče su prilike da razgovaramo sa talentovanim pojedincima koji svojom strašću oblikuju svijet. Imali smo čast  da razgovaramo s Miroslavom, poznatim videografom iz Nevesinja. Njegova jedinstvena vizija i sposobnost da kroz objektiv prenese priče na način koji osvaja srca gledalaca postali su prepoznatljivi pečat njegovog rada.

Evo o čemu smo razgovarali:

Koliko dugo se baviš freelancingom i šta zapravo radiš?

Freelancingom se bavim već sedam godina. Od samog početka sam krenuo da fotografišem i snimam vjenčanja, spotove i reklame kako u BiH tako i u inostranstvu.

Da se osvrnemo na početak tvoje karijere. Kako si odlučio da kreneš da se baviš svojim poslom?

Sasvim slučajno. Počeo sam da fotografišem prirodu mobilnim telefonom iz hobija. Zatim sam radio preko ljeta sezonske poslove kako bih mogao kupiti svoj prvi aparat.
Nakon toga sam upisao kurs fotografije kod banjalučkog fotografa Zorana Mrđenovića, u čijem sam studiju nakon toga radio i tada sam shvatio da je to zapravo moj poziv za budućnost i da time želim da se bavim.

Kako si dosao do prvog projekta i kako je to sve izgledalo?

Prvi freelance projekat, neračunajući vjenčanja sa kojima sam krenuo u ovaj posao, je bilo snimanje nastupa poznatih pjevača preko jedne agencije u koju sam došao preko kolege fotografa. Prve koje sam snimao bili su Saša Kovačević, Saša Matić i Halid Bešlić. Na početku je bilo malo stresno, jer sam prvi put radio nešto toga tipa, ali uvijek kada sam dostavljao konačan materijal svi su bili oduševljeni i to mi je nekako još više dalo vjetar u leđa.

Šta su bili najveći izazovi na početku freelance karijere?

Najveći izazovi su definitivno bili komunikacija sa klijentima, manjak opreme i nesigurnost u samoga sebe, da li ću moći ispuniti očekivanja koja klijent traži.

Kao freelance videograf imaš priliku da često putuješ. Koje su najzanimljivije lokacije na kojima si radio?

Da, ovaj posao je dosta vezan za putovanja, jer dosta klijenata dolazi iz inostranstva, tako da su putovanja sastavni dio ovoga čime se bavim. Definitivno najljepši utisak gdje sam radio ostavila je Grčka, a poslije Grčke bih izdvojio Švajcarsku i Švedsku.

IMG_3543.jpg

Sa kojom opremom si počeo freelancing karijeru, a sa kojom sada radiš i koliko je bitno u tvom poslu da održavaš korak s najnovijim tehnološkim trendovima? 

Kao što sam rekao, prve korake napravio sam mobilnim telefonom. Kasnije sam kupio svoj prvi aparat, Canon 600D, sa kojim sam i počeo ozbiljnije da pristupam poslu.
Kasnije kako je vrijeme odmicalo dosta se opreme promijenilo kako bih usavršio ovo čime se bavim i naravno da bih mogao na adekvatan način da odgovorim nekom projektu, jer bez dobre opreme mislim da se neke stvari jednostavno ne mogu odraditi kako treba. Trenutno imam Canon Eos R i Blackmagic 4K sa pratećom opremom.

Koje kvalitete ili vještine smatraš ključnim za isticanje u moru freelancera?

Smatram da treba biti originalan, kreativan i dati svoj maksimum za svaki projekat koji se radi. Takođe u freelancingu je ključno dobra komunikacija sa klijentima, dobar portfolio, odgovornost i profesionalnost. 

Da li imaš problem sa prokrastinacijom i da li koristiš neke alate za efikasnije upravljanje vremenom i bolju produktivnost?

Što se tiče toga nemam problema, disciplinovan sam i dobro organizujem svoje vrijeme za koje treba odraditi neki projekat. Naravno, tu su podsjetnici na telefonu kao i organizator svih rezervisanih termina sa detaljima koji se odnose na određeni projekat ali kod mene je sve jednostavno, ne koristim nikakve specijalne aplikacije i alate.

Da li sarađuješ sa kolegama, kako uspostavljaš odnose i posećuješ li događaje koji okupljaju ljude iz vaše branše?

Izgradnja profesionalne mreže često igra ključnu ulogu. Tako i samo sarađivanje sa kolegama što se tiče nekih poslovnih ideja jer dosta toga možemo naučiti jedni od drugih. Takođe, odlazak na razne kurseve, radionice, izložbe, pruža priliku da upoznamo i druge ljude, razmijenimo iskustva i steknemo zaista nove prijatelje, kako za posao tako i za cijeli život.

Kako određuješ svoje tarife i imaš li neki savjet kada pričamo o pregovaranju s klijentima o cijeni? 

Kada govorimo o postavljanju cijena najbitnije je da cijenimo svoj rad, trud i vrijeme koje ostavimo na tom projektu. Mnogi od nas su uložili čitavog sebe da bi danas došli tu gdje jesu. Sve zavisi od posla kojim se bavimo, ali u suštini najbitnije je klijentu pokazati zašto to zaista vrijedi toliko. Tu su i paketi koji dosta olakšavaju klijentu da sagleda šta mu se sve nudi, samim tim vas smatra ozbiljnijim i profesionalnijim kad možete detaljno da mu objasnite svoje usluge. Paketi se odnose na vrijeme koje ste dostupni u tome danu, cijenu, šta od usluga možete ponuditi i šta mogu očekivati od vas. 

Kako izgleda tvoj proces rada na nekom projektu?

Moj proces rada izgleda tako sto prvo prođem detaljno kroz čitav projekat, vidim šta se zapravo trazi, šta treba da prikažem kroz fotografiju ili video, zatim provjera
komplet opreme da mogu sa sigurnošću doći pred klijenta i odraditi posao najbolje što znam i naravno na kraju obrada i montaža istih. Omiljeni deo mi je definitivno snimanje.

IMG_3544.jpg

Da li si ikada sarađivao sa problematičnim klijentima i kako je to izgledalo?

U svakom poslu se susrećemo sa  izazovima, tako i sa klijentima koji nekada zaista mogu biti problematični. Dolazilo je, na primer, do nesuglasica oko određenih kadrova, da li treba ostaviti ili izbaciti iz videa. Uvijek se trudim da skupa nađemo rješenje, da bude zadovoljna i jedna i druga strana.

Koji savjet bi freelancer koji si danas, dao freelanceru s početka karijere?

Ako bih kao freelancer davao savijet sebi na početku karijere, to bi zasigurno bilo da posvetim vrijeme stvaranju kvalitetnog portfolia, da više cijenim svoj rad jer sa strpljenjem, upornošću i radom na sebi možemo ostvariti sve životne ciljeve.

IMG_3542.jpg

Ovo je Miroslav, a kako izgledaju njegovi predivni radovi možete se  uveriti tako što ćete posetiti njegov instagram nalog!

Miroslave, hvala ti!

Author image

Milica Kaurin

Autor

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram