Intervju sa UX/UI dizajnerom

Intervju sa UX/UI dizajnerom

Pre nego što počnemo sa pitanjima, Almedine,  tebi veliko hvala što si izdvojio vreme da podeliš sa nama svoje iskustvo. Imamo utisak da je danas lakše naći zlato nego freelancera koji je raspoložen da otvoreno priča sa nama. Hajde da čujemo tvoju priču.

Da se osvrnemo na početak freelance karijere. Kako si odlučio da kreneš da se baviš freelancingom?

Kao i većina mojih kolega vidio sam da postoji dosta prilika u tom freelance svijetu koji ne samo da pruža u nekim slučajevima veće plate nego i dopušta fleksibilniji pristup radu.

Koliko dugo se baviš freelancingom i šta zapravo radiš?

Neke tri godine sam aktivan na platformama poput Upworka i Fiverra, a radim kao UX/UI Designer.

Odakle najviše voliš da radiš?

Iz udobnosti svoga doma ali sve češće u zadnje vrijeme sam posjećivao HUB-ove i Co-Working prostore radi razmjene ideja i radi potencijalnog networkinga koji takve lokacije pružaju.

Koliko ti je trebalo da dobiješ prvi projekat i kako je to sve izgledalo?

Prvi ozbiljniji freelance projekat sam zapravo dobio preko preporuke od kolege s kojim sam radio. Tu sam stekao znanje o samostalnom vođenju evidencije vremena i kako da naplatim isto. Naravno da tada nisam mogao da zamislim neki iznos novca koji su neke od mojih kolega dobijali na projektima, ali bilo je dovoljno da imam motivaciju i da završim projekat na kraju bez gorkog okusa u ustima.

Nakon toga slijedi moj izlazak na platforme poput Upworka, gdje uzimam plaćenu verziju Upworka radi benefita koje pruža (toplo preporučujem). Radi ideje da će se tih 15 dolara koje uplaćujem mjesečno vratiti u prva dva ili tri sata rada, a koja pruža više nego besplatna verzija, ja sam ubrzo i dobio prve intervjue i čak prva dva posla odbio. Sve je to trajalo možda nekih 15-20 dana u kojim sam poslao 20-tak aplikacija.

Projekti koje sam odbio su bili očito iznad nivoa koji sam ja tada bio, i sama misao da može da se desi slučaj da ne uspijem da odradim posao do kraja kako treba me sačuvala od potencijalno loše ocjene.

Prvi klijent je bio sjajan, bio je neko ko nije imao prevelika očekivanja i taj prvi freelance task je bio jako jasan. Nakon dobijenih 5 zvjezdica, ja dobijam još jedan ugovor od istog klijenta, pa onda još jednog klijenta, a nakon toga mi Upwork daje badge Rising Star.

Šta su bili najveći izazovi na početku freelance karijere i kako si ih premostio?

Bilo je to da nisam znao kako se postaviti u razgovorima, koliko sebe zacijeniti i kako sebe prodati.

To sam ispravio vremenom a i kada sam dobio prvi ozbiljan projekat. Nakon desetak intervjua shvatio da vladam terminologijom i da pređvidam očekivanja s kojim klijent dolazi i već sam znao koja ću očekivanja ja njemu postaviti.

Mislim da je sve to sistem pokušaja i greške, koji je mukotrpan nekada, ali se isplati ustrajati.

Koje si greške pravio na početku i šta si iz njih naučio, i postoje li greške koje i danas praviš kao iskusan freelancer?

Moja najveća greška, koja je i sada prisutna ali malo manje nego prije, jeste "Over Delivery". Par projekata se završilo dosta ranije nego što je zamišljeno jer sam davao možda i više nego što je traženo ili dogovoreno. Klijent je sticao nekada ideju da je sve gotovo i znao da prekida projekte ranije od planiranog a ja nisam znao nekada da iskomuniciram šta je još potrebno da bi se dizajn "utegao" do kraja.

Najviše u želji da se dokažem i da dobijem dobru ocjenu sam gubio klijente s kojim sam radio na bazi satnice i na taj način dao njima malo više novca s kojim će raspolagati. Ako je cijena fiksna onda ovaj princip zapravo zna da bude sjajan.

Dobra stvar je naravno ta sigurnost da ocjena neće biti loša na kraju priče.

Danas je to malo drukčije ali i dalje nije savršeno. Samo malo bolje procjenjujem poslove koje ću raditi i vrijeme koje mi treba da nešto uradim.

Koje kvalitete ili veštine smatraš ključnim da bi se istakao u moru freelancera?

Stopostotna Prisutnost - Obično trebate biti više koncentrisani na sastancima jer ste izolovani i nekada jedino možete pitati osobu koja vas je zaposlila da vam se nešto ponovi. Niko ne voli da se ponavlja.

Organizacija Vremena - U slučaju da imate više od jednog projekta ovo je ključno.

Vjestina prodaje samog sebe - Pogledajte druge kako to rade, bolje od vas, uspješnije od vas (ovo nije nužno isto)

Vestina samorefleksije - Obično vam neće ljudi na freelance projektima ukazivati na greške jer imaju osjećaj da kupovinom vas dobijaju savršenog radnika (nemojte prodavati nekog drugog to moze biti nekad i do vas) i onda morate u svemu tome da stalno testirate svoje znanje i da budete svoj najveći kritičar.

Kako održavaš fokus i ostaješ motivisan da redovno pružaš visokokvalitetan rad?

Fizička aktivnost poput igranja nekog sporta i odvojenost od laptopa i telefona meni pruža najbolji način sticanja fokusa.

Ako imate više projekata i nemate vremena da nešto poput toga raditi, čitajte knjigu, prošetajte ili na kraju krajeva lezite i slušajte muziku.

Da li bi podelio neke strategije ili alate koje koristiš za efikasno upravljanje vremenom i bolju produktivnost?

Mislim da to trebate sami sa sobom skontati. Svako je od nas individua za sebe.

Ja sam freelance doživio kao način rada koji ti dopušta da to bude sekundarna zanimacija. Ako recimo volim da trčim kroz šumu svaki dan, ja bih to stavio kao prioritet i radio sav posao poslije toga.

Napišite stvari u kalendar, ja koristim Tick Tick aplikaciju kao sredstvo za praćenje izvršenja svojih obaveza i meni to pomaže da pronađem uzrok ako vidim da nešto koči.

Izgradnja snažne profesionalne mreže je ključna u svakoj industriji. Da li i kako si iskoristio mogućnosti networkinga da proširiš svoju bazu klijenata i uspostaviš dugoročne odnose?

Nemojte se stiditi da tražite posao. Ja sam zaposlenje u IT industriji dobio postom na instagram storiju koji je glasio nešto ovako: "Ja bih vas zamolio da mi pomognete da nađem svoje mjesto u IT industriji jer bih volio da radim u stabilnijoj industriji od ove u kojoj sam trenutno. Da li neko ima savjete kako naći posao ili internship koji vrijedi da odvojim dio svog vremena."

Niko neće okretati kamen da bi vas našao, ali ako ga vi okrenete onda će vas neko i primjetiti. Bolje tražiti posao na socijalnim mrežama nego pažnju.

Kako određuješ svoje tarife i imaš li neki savet kada pričamo o pregovaranju s klijentima o ceni?

Moj savjet je da imate minimalan iznos ispod kojeg ne radite i da saslušate klijenta koji je njihov budžet kad vec pričamo o novcu. Ne prihvatam nerealne cifre ako sam dovoljno dobro objasnio problematiku i količinu posla koju treba da uradim, a tarife određujem tako što se upoređujem sa drugim, malo boljim freelancerima.

Koji je najbolji projekat koji si radio a koji najgori i zbog čega?

Najbolji projekti su u biti oni koji imaju dobru strukturu i određene vremenske okvire u kojim se trebaju dijelovi projekta odraditi.

Najgori projekat na kojem sam radio jeste bio projekat u kojem mi nije bila jasno definisana rola. Skakanje iz grafičkog dizajnera u copywritera pa u UX dizajnera pa onda u animatora zvuči jako interesantno ali zamarajuće i na kraju ne donosi ništa osim frustracije i imposter sindroma.

Koliko često putuješ budući da kao freelancer imaš slobodu da radiš odakle god hoćeš i koje bi nam destinacije preporučio?

Pa ja ne volim da nosim posao na dalja putovanja. Samo sam dva puta nosio laptop u drugu državu i to su bile Srbija i Hrvatska.

A iskreno, ako radim iz prirode to je obično pored neke rijeke u Hercegovini.

Koji savet bi freelacer koji si danas, dao freelanceru s početka karijere?

Savjet je da napraviš plan i pokušaš. Budala s planom će skoro uvijek pobijediti genijalca bez plana.

Napravi plan, pokušaj, vidi rezultat, analiziraj, prepravi plan, pokušaj opet i tako u nedogled.

Imam još jednu pametnu koju sam vidio na instagram reelsu: Da bi radio stvari koje hoćeš, kako hoćeš, prvo moraš da uradiš stvari koje moraš kako se mora.

Samo tada možeš vidjeti da li si sretan ili nisi, kada pokušaš.

 

Još jednom, Almedine, hvala ti puno na ovom inspirativnom razgovoru, i želimo ti da ubuduće imaš još više uspeha u svetu freelancinga. 

Author image

Milica Kaurin

Autor

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram